Benthem Crouwel Coverstories

A Daring Design Game

Architect Saartje van der Made bets on a collaborative approach for new lottery headquarters in Amsterdam

Goede Doelen Loterijen HQ, Amsterdam

“Leaving their beloved villas next to Amsterdam’s favourite park was a daunting prospect for the Goede Doelen Loterij (Charity Lotteries) staff. By organising co-creation workshops and by offering constant collaboration on the designs and plans, we managed to create a new office building where they will feel even more at home.

First, we held a creative workshop to discuss the staff’s wish list for the building. These wishes reflected the organisation’s core values: sustainable, courageous, fun, and sharing. They wanted the highest sustainable rating on the BREEAM scale and many of their requests centred around being eco-friendly: a green roof, solar panels, using greywater for the toilets.

Their courage and sense of fun became very evident with the design for the interior atrium.“We don’t want the typical atmosphere of an office building,” the chairman of the company said. That’s when we decided to abandon the usual design process and invite the staff to contribute their own ideas for their new interior. Their sketches of old Amsterdam canal facades will be echoed in the new atrium, that feels like a city square surrounded by houses.

“This was a process of co-creation; they knew what they wanted, we added our expertise so they could realise their dreams.”

–Saartje van der Made, partner since 2017

Lastly, sharing. The client wanted the office to be as open and transparent as possible: a public restaurant, an open foyer, and glass exterior walls, so neighbours can see exactly what’s going on inside. The elevated ground floor will even be lowered to street level to put the organisation ‘on the same level’ as people outside.

There, they will be shadowed under the new roof, cut out of aluminium in such a way that it filters light like leaves, creating an ‘indoor park’ that will hopefully make up for the park the staff are leaving behind.”

Goede Doelen Loterijen HQ, Amsterdam

Our next stop is Amsterdam Central Station.


Step into the world of Benthem Crouwel Architects

Visit our website to see our complete body of work.

Go to benthemcrouwel.com

Architecture for society

In the run up to our 40th anniversary, Benthem Crouwel Architects introduces a reinforced team of seven partners. A great moment to offer a closer look at our work and the vision behind it.
Benthem Crouwel

A Proud and Friendly Cloud

Read now
Benthem Crouwel

The corridor of surprises

Read now
Benthem Crouwel

Opening the Amsterdam Waterfront

Read now
Benthem Crouwel

Car-beating Comfort

Read now
Benthem Crouwel

The Right Kind of Grand

Read now
Benthem Crouwel

A Rooftop Gesture

Read now

In the run up to our 40th anniversary, Benthem Crouwel Architects introduces a reinforced team of seven partners. A great moment to offer a closer look at our work and the vision behind it.

Visit the website of Benthem Crouwel
Benthem Crouwel

Car-beating Comfort

Read now
Benthem Crouwel

The Right Kind of Grand

Read now
Benthem Crouwel

A Rooftop Gesture

Read now
Benthem Crouwel

Opening the Amsterdam Waterfront

Read now
Benthem Crouwel

The corridor of surprises

Read now
Benthem Crouwel

A Proud and Friendly Cloud

Read now